Maritvold Barnehage hos Papero

Personalerne fra den norske børnehave Maritvold i Verdal besøgte Paperos værksted for en kreativ inspirationsworkshop. Maleworkshoppen Mal med lyd på til de midste, blev intruduceret til pædagogerne, der gik til opgaven med krum hals.

Vi begyndte med enkelt øvelser og sluttede med to fælles malerier. Hele processen sigter på at fjerne fokus fra det vi forventer af os selv og hinanden, og istedet sætte legen og eksperimentet i højsædet.

Øvelserne aktiverer flere sanser i arbejdet med lyd og penselstrøg. Farverne er færdigblandede og lette at arbejde med, der er masser af papir og tid til at lege.  Udfordringen er at udarbejde forskellige penselstrøg, som kun har forløb – ikke indhold. Man må bruge kroppen såvel som synet og hørelsen. Disse øvelser kan bruges til at forberede abstrakt maleri og farvelære både for børn og voksne.

 

 

At arbejde med fælles maleri er en social øvelse og en æstetisk udfordring. for at imødegå de elementære vanskeligheder arbejdes der indledningsvist med rækkefølge og det personlig udarbejdede penselstrøg. Det kræver hensyn, samtaler, tålmodighed og u-højtidlighed at lave et maleri sammen med andre. ‘Reglerne’ hjælper til at tage hul på ‘bylden’ og med etablering af et ‘rum’. Derefter kan der improviseres frit.

Man skal huske at grine, klatte og prøve sig frem. Der er ingen  forventning om at det bliver et kunstværk, men det kan blive ganske dekorativt. Og en dokumentation af den process man har gennemgået.